Annons


Border collie - aktiviteter
12 oktober 2017 #1
Nu har jag och killen äntligen bestämt oss för att skaffa hund och har hittat en fin border collie som vi tror kommer passa hos oss. Hon kommer inte från så jättestarka vallningslinjer, men visst har vi tänk testa det senare i livet om det finns möjlighet. Annars hade vi mest tänkt köra på lydnad, trick och testa lite agility. Någon som har förslag på aktiviteter som passar en border collie?
2 december 2017 #18
2 december 2017 #17
Svar på detta inlägg:
#16 Får ni tag på seriösa personer som har får så kommer ni säkert få åka dit och valla ofta. Det bästa är att ni går en vallningskurs så snart som möjligt för att inte få in ett ful-vallningsbeteende hos hunden. Det är så mycket ni som ägare också måste lära er kring vallning om ni ska ha egna får att valla och inte bara hunden.
Harlow

Den förening som vi ska gå kurs hos tar inte emot hundar under 8 månader på sina kurser, men de rekommenderar att man varit bland får med hunden så att det inte är något helt nytt Min familj hade får varje sommar när jag växte upp, så jag är inte helt ovan vid dem, men kan inte så jättemycket om vallning eftersom vi inte hade vallhund, har däremot sett det flera gånger irl.

2 december 2017 #16
Svar på detta inlägg:
#13 Vi håller på att spara för att köpa en gård, vi vill ha några får, höns osv. Så om hon har ett intresse av att valla kommer hon få göra det. Vi behöver bara något att göra de första åren innan vi fått ihop pengar för när vi flyttar ut kommer vi förmodligen inte ha tiden att träna upp en hund att valla, men vi har tiden nu. Vi har skrivit upp oss på vallningskurser, men eftersom vi inte har egna får än så kommer det ju inte bli varje dag och då måste vi ju stimulera på nått annat sätt också :)
Ljusalv

Får ni tag på seriösa personer som har får så kommer ni säkert få åka dit och valla ofta. Det bästa är att ni går en vallningskurs så snart som möjligt för att inte få in ett ful-vallningsbeteende hos hunden. Det är så mycket ni som ägare också måste lära er kring vallning om ni ska ha egna får att valla och inte bara hunden.

2 december 2017 #15

Vet om de specifika reglerna som gäller för avel med border collies, tycker det är bra eftersom det bevarar rasens egenskaper vi har ju inte köpt henne för avel så för oss gör det inte så mycket om hon inte vill valla, då får vi helt enkelt hålla på med nått annat. Men vi hoppas hon har drivet då vi håller på att spara till en egen liten gård. Om inget går fel och det säljs någon vi gillar så kommer vi flytta ut dit inom de närmsta 2 åren ska även gå kurs i vallning med henne nu till våren

2 december 2017 #14
Svar på detta inlägg:
#12 tror också att vallegenskaperna kan vara ett problem, ganska vanligt vad jag sätt att de fulvallar, vilket gäller alla vallraser i stort sett, om de inte får valla. även de som aktiveras mycket. och tror att du ska ha det i åtanke faktiskt, så om ni ska ha en kan det vara värt att kolla upp om ni har möjlighet till vallningsträning. men annars brukar väl bc gå bra i agility? parkour eller så? (:
tuidhana

Är helt medveten om att de kan försöka valla ALLT! Vi har skrivit upp oss på vallningskurser, men det blir ju inte varje dag så vi måste ha nått mer också som vi kan syssla med på de dagarna hon inte kan valla Vi håller på att spara till att köpa en liten gård för vi vill ha egna får och höns, men vi hade tiden att uppfostra en hund nu så därför blev köpet nu.

2 december 2017 #13

Vi håller på att spara för att köpa en gård, vi vill ha några får, höns osv. Så om hon har ett intresse av att valla kommer hon få göra det. Vi behöver bara något att göra de första åren innan vi fått ihop pengar för när vi flyttar ut kommer vi förmodligen inte ha tiden att träna upp en hund att valla, men vi har tiden nu. Vi har skrivit upp oss på vallningskurser, men eftersom vi inte har egna får än så kommer det ju inte bli varje dag och då måste vi ju stimulera på nått annat sätt också

30 oktober 2017 #12

tror också att vallegenskaperna kan vara ett problem, ganska vanligt vad jag sätt att de fulvallar, vilket gäller alla vallraser i stort sett, om de inte får valla. även de som aktiveras mycket. och tror att du ska ha det i åtanke faktiskt, så om ni ska ha en kan det vara värt att kolla upp om ni har möjlighet till vallningsträning. men annars brukar väl bc gå bra i agility? parkour eller så? (:

27 oktober 2017 #11
27 oktober 2017 #10
Svar på detta inlägg:
#9 Om man tittar statistiskt så är ju bordercollie väldigt framgångsrika i lydnad, sök, spår, rapport och mycket mycket mer. Jag skulle säga att spår och sök är väldigt bra uppgifter, trix såklart. Kanske ni kan träna hen till uppgifter i hemmet t.ex. lite servicehundaktigt hämta plånboken, öppna skåp, m.m. Fantasin sätter gränsen egentligen :) Det känns som om du har bra koll på att hunden behöver aktiviteter så jag tror inte det är några problem i rasvalet :) Nosarbete är väldigt krävande :)
Mou

Ja det är ju riktigt bra saker satt lära dem fick ett tips om att lära henne vad hennes leksaker heter oxå så när hon blir riktigt duktig på det kan man "gömma" dem och be henne hämta en sak i taget, så kan man själv göra något annat samtidigt som hon också får jobba och tänka lite det vore ganska enkelt att ta steget vidare till hämta plånboken (eller annat föremål). Får väl lära henne (för en tik blir det) vad hästens borstar heter oxå så småninhom xD

26 oktober 2017 #9

Om man tittar statistiskt så är ju bordercollie väldigt framgångsrika i lydnad, sök, spår, rapport och mycket mycket mer. Jag skulle säga att spår och sök är väldigt bra uppgifter, trix såklart. Kanske ni kan träna hen till uppgifter i hemmet t.ex. lite servicehundaktigt hämta plånboken, öppna skåp, m.m. Fantasin sätter gränsen egentligen Det känns som om du har bra koll på att hunden behöver aktiviteter så jag tror inte det är några problem i rasvalet Nosarbete är väldigt krävande

13 oktober 2017 #8
Svar på detta inlägg:
#7 än andra raser jag har erfarenhet av(bruksschäfer och isländsk fårhund). Läste lite i kommentarerna här mellan dig och en annan och eftersom din kille kan arbeta hemifrån och därmed har den tid som denna ras trots allt kräver så tror jag inte att det kommer vara några problem, varesig med hundens energi eller att hitta aktiviteter. Det är en ras som man kan göra nästan allt med. ;)
Bloomsbury

Ja det var lite så vi tänkte vi bor precis bredvid ett stort naturreservat så det finns oändligt med stigar att fara ut och gå på. Vi har tänkt köra spår med henne, det finns några klubbar där vi bor som har kurser inom bruks så vi ska gå på några sånna när hon blivit lite äldre och ser oss som ledare.

13 oktober 2017 #7
Svar på detta inlägg:
#6 Har passat min fasters bordercollie ganska mycket genom åren, han har väldigt utpräglade vallegenskaper trots att han aldrig vallat och vad jag upplever är han nöjd och tillfreds så länge han har möjlighet till några timmars fysisk aktivitet per dag(promenader, springa med cykeln, simma, osv) så länge han också får möjlighet att använda hjärnan(lydnad, agility, spår, ´´hemmatricks´´, osv.). Jag upplever att han är väldigt lättlärd och följsam, på ett helt annat sätt(forts)
Bloomsbury

än andra raser jag har erfarenhet av(bruksschäfer och isländsk fårhund). Läste lite i kommentarerna här mellan dig och en annan och eftersom din kille kan arbeta hemifrån och därmed har den tid som denna ras trots allt kräver så tror jag inte att det kommer vara några problem, varesig med hundens energi eller att hitta aktiviteter. Det är en ras som man kan göra nästan allt med.

13 oktober 2017 #6
Svar på detta inlägg:
#1 Nu har jag och killen äntligen bestämt oss för att skaffa hund och har hittat en fin border collie som vi tror kommer passa hos oss. Hon kommer inte från så jättestarka vallningslinjer, men visst har vi tänk testa det senare i livet om det finns möjlighet. Annars hade vi mest tänkt köra på lydnad, trick och testa lite agility. Någon som har förslag på aktiviteter som passar en border collie?
Ljusalv

Har passat min fasters bordercollie ganska mycket genom åren, han har väldigt utpräglade vallegenskaper trots att han aldrig vallat och vad jag upplever är han nöjd och tillfreds så länge han har möjlighet till några timmars fysisk aktivitet per dag(promenader, springa med cykeln, simma, osv) så länge han också får möjlighet att använda hjärnan(lydnad, agility, spår, "hemmatricks", osv.). Jag upplever att han är väldigt lättlärd och följsam, på ett helt annat sätt(forts)

12 oktober 2017 #5

Du har ingen nytta av en hund som lydnadsvallar eller som inte har vallning i sig, som du vill köpa, om du ska använda den om ett par år. Nej, det finns de som inte lägger ner sin själv i border colliens avelsarbete men varför ska man gynna sådan avel? Varför gynna urvattning av en toppenhund? Har du övervägt en shetland sheepdog? De är jätteroliga hundar som påminner mycket om BC men de har inte det här behovet av att valla

12 oktober 2017 #4
Svar på detta inlägg:
#3 Det finns bättre raser än just en Border Collie och att bidra till urvattning av rasegenskaperna är inte särskilt schysst mot de som lägger ner sin själ i avelsarbetet.
athela

För de första så lär ju inte de som lägger själ och hjärta i aveln använda sig av hundar som kommer från linjer som avlats mer som sällskapshundar eller inte gjort vallprov, så jag ser inget fel med det. För det andra så är planen att vi ska flytta ut på landet om ett par år och ha bla får, det är bara det att det är nu vi vet att vi har tiden att lägga ner på en hund för att ge den en grundlig lydnadsträning med en ledare då min sambo jobbar hemifrån nu.

12 oktober 2017 #3

Det finns bättre raser än just en Border Collie och att bidra till urvattning av rasegenskaperna är inte särskilt schysst mot de som lägger ner sin själ i avelsarbetet.

12 oktober 2017 #2

Vad är det med bordercollie du vill ha? Det är en ras som är renodlad vallhund och när jag hade bc så var det omöjligt att få honom riktigt tillsfred om vi inte vallade. Jag jobbade på gård och hade med honom i fårhanteringen, när vi fodrade, flyttade, bytte vatten, klippte, sållade lammen och han var en klippa och sov gott efteråt. När jag bara tränade tävlingslydnad och bruks så kunde han vila men minsta lilla aktivitet från mig var han igång. forts..

12 oktober 2017 #1

Nu har jag och killen äntligen bestämt oss för att skaffa hund och har hittat en fin border collie som vi tror kommer passa hos oss. Hon kommer inte från så jättestarka vallningslinjer, men visst har vi tänk testa det senare i livet om det finns möjlighet. Annars hade vi mest tänkt köra på lydnad, trick och testa lite agility. Någon som har förslag på aktiviteter som passar en border collie?