Annons


Kreativa yrken
14 februari 2017 #1
Hejhej! Går första året på gymnasiet och har så smått börjat fundera på vad jag vill arbeta med efter gymnasiet. Jag skulle vilja arbeta med någonting där jag får använda mina kreativa sidor. Gärna som är både varierande och som faktiskt går att leva på, alternativt kombinera med något mer. Har ni några förslag på sådana yrken?
14 februari 2017 #12
Svar på detta inlägg:
#11 De författarna som har blivit riktigt stora, och som i vissa fall kunnat leva helt på inkomsten från sitt skrivande, har varit både nyskapande, kreativa och lite ´´först av alla´´. Tänker på t ex. Rowling och Meyer. Jag är inget fan av Meyer, men hon var ändå den första att skriva om vampyrer på ´´det´´ sättet x) Det gick ju verkligen hem hos unga...
epiphany

Har inte läst böcker skrivna av Meyer men är fäst vid Harry Potter x) Håller med om att samtliga av de större författarna verkligen kommit på något nytt. Dock känns det så svårt att komma med unika idéer när så mycket redan finns. Tycker till exempel mycket om fantasy men om jag skriver en sådan bok vill jag skriva något nytänkande och inte göra som så många andra och härma typ Sagan om ringen. Det finns liksom redan gott om sådana böcker x)

14 februari 2017 #11
Svar på detta inlägg:
#10 Jo absolut, vill man få boken såld så behöver den vara något nytt för att folk ska vilja läsa den. Tänker att oavsett vad jag blir så vore det roligt att ge ut en eller två böcker någon gång. Förhoppningsvis kanske man får lite extra inkomst då, plus att det vore häftigt att bli utgiven!
greenhorsefarm

De författarna som har blivit riktigt stora, och som i vissa fall kunnat leva helt på inkomsten från sitt skrivande, har varit både nyskapande, kreativa och lite "först av alla". Tänker på t ex. Rowling och Meyer. Jag är inget fan av Meyer, men hon var ändå den första att skriva om vampyrer på "det" sättet x) Det gick ju verkligen hem hos unga...

14 februari 2017 #10
Svar på detta inlägg:
#9 Jag själv skriver väldigt mycket (mindre nu när jag pluggar) och för att bli författare så krävs det nog en hel del nytänkande och kreativitet, och klockren svenska!
epiphany

Jo absolut, vill man få boken såld så behöver den vara något nytt för att folk ska vilja läsa den. Tänker att oavsett vad jag blir så vore det roligt att ge ut en eller två böcker någon gång. Förhoppningsvis kanske man får lite extra inkomst då, plus att det vore häftigt att bli utgiven!

14 februari 2017 #9
14 februari 2017 #8

Det finns ju industriell design där finns det mkt jobb! Men konkuransen om platserna på Designhögskola är stor! Dock är det arbetsprov så man har ändå en ärlig chans Men det är alltså funktionell design inte "snygg design"

14 februari 2017 #7
Svar på detta inlägg:
#6 För att nå de jobben måste du definitivt ha en högre utbildning!
När du skriver ´´skriva´´, menar du böcker osv? Eller syftar du på mer journalistiskt skrivande typ? När det gäller konstruera och designa så är IKEA en arbetsplats som är känd för att vara omtyckt. Du jobbar alltså som designer, och inte ´´på golvet´´! :) Om du ska lära ut inom dessa grenar så kan jag tänka mig att det finns en utbildning för det också.
epiphany

Tänker på båda, kollar runt på lite allt möjligt just nu för att se vad som verkar kul och vad som inte gör det. Har funderat på bokförfattande men det är ju så eländigt svårt att leva enbart på det. Jo ikea skapar ju nya möbler på löpande band med många kul typer av design så det kan nog vara en trevlig arbetsplats

14 februari 2017 #6
Svar på detta inlägg:
#5 Att plugga vidare på universitet/högskola borde inte vara några problem. Tänker mig kreativa jobb som inkluderar skapande av något slag (Skriva, teckna, sy, konstruera, designa, inreda, m.m.) eller något pedagogiskt arbete kanske där man lär ut ovanstående :) Typ ett kreativt jobb där man får använda fantasi, problemlösningsförmåga eller något sådant. (Typ motsatsen till ett styrt kontorsjobb) :)
greenhorsefarm

För att nå de jobben måste du definitivt ha en högre utbildning! När du skriver "skriva", menar du böcker osv? Eller syftar du på mer journalistiskt skrivande typ? När det gäller konstruera och designa så är IKEA en arbetsplats som är känd för att vara omtyckt. Du jobbar alltså som designer, och inte "på golvet"! Om du ska lära ut inom dessa grenar så kan jag tänka mig att det finns en utbildning för det också.

14 februari 2017 #5
Svar på detta inlägg:
#3 Om man vill komma åt de mer ´´kreativa´´ jobben där arbetsuppgifterna är varierande och man får ´´friare händer´´ så måste man nog skaffa sig en högskole/universitets utbildning. Men det beror på vad du menar med kreativt jobb? :)
epiphany

Att plugga vidare på universitet/högskola borde inte vara några problem. Tänker mig kreativa jobb som inkluderar skapande av något slag (Skriva, teckna, sy, konstruera, designa, inreda, m.m.) eller något pedagogiskt arbete kanske där man lär ut ovanstående Typ ett kreativt jobb där man får använda fantasi, problemlösningsförmåga eller något sådant. (Typ motsatsen till ett styrt kontorsjobb)

14 februari 2017 #4
Svar på detta inlägg:
#2 På vilket sätt är du kreativ? Det finns så otroligt mycket kan du specificera lite? (:
clearton

Jovisst, kan försöka Tänker på kreativ som i att skapa. Då menar jag typ ALLT haha. Jag både syr, målar, skriver, pärlar, virkar, bygger o.s.v. Sedan är jag även väldigt förtjust i drama av alla möjliga slag. Typ den typen av kreativitet (Hoppas det blev någorlunda begripligt i alla fall xD )

14 februari 2017 #3
Svar på detta inlägg:
#1 Hejhej! Går första året på gymnasiet och har så smått börjat fundera på vad jag vill arbeta med efter gymnasiet. Jag skulle vilja arbeta med någonting där jag får använda mina kreativa sidor. Gärna som är både varierande och som faktiskt går att leva på, alternativt kombinera med något mer. Har ni några förslag på sådana yrken? :)
greenhorsefarm

Om man vill komma åt de mer "kreativa" jobben där arbetsuppgifterna är varierande och man får "friare händer" så måste man nog skaffa sig en högskole/universitets utbildning. Men det beror på vad du menar med kreativt jobb?

14 februari 2017 #2

På vilket sätt är du kreativ? Det finns så otroligt mycket kan du specificera lite? (:

14 februari 2017 #1

Hejhej! Går första året på gymnasiet och har så smått börjat fundera på vad jag vill arbeta med efter gymnasiet. Jag skulle vilja arbeta med någonting där jag får använda mina kreativa sidor. Gärna som är både varierande och som faktiskt går att leva på, alternativt kombinera med något mer. Har ni några förslag på sådana yrken?