Annons


Veganism
14 oktober 2016 #1
Tankar? Någon vegan här? Jag är. Har därmed slutat rida eftersom det är en form av utnyttjade. Ganska farligt att skriva detta på en hästsida känner jag. Men man kan ha hästar utan att utnyttja dem! Precis som man har hund utan att utnyttja den korkade argument: "kött är gott" (svar: du är självisk), "ni äter djurens mat", "växter har också känslor". Jag är vegan för att alla mammor förtjänar respekt och för att det enda liv som tillhör mig är mitt eget!
10 juli 2017 #42

Jag respekterar ryttare som behandlar sina hästar bra, men seriösa studier bevisar att trycket med vikten på hästens rygg ger en smärta. Ganska logiskt när hästar inte är till för att ridas. Men som sagt man gör som man vill, ridning är inte det farligaste man kan göra.

23 februari 2017 #41
Svar på detta inlägg:
#38 <3 bästa jag läst!
Högåsen

Har lärt mig att acceptera att alla inte ser djurindustrin på samma sätt som jag gör och försöker att inte trycka på mina åsikter på andra om jag inte blir frågad. Är däremot på god väg att transformera min mamma till att bli pescitarian, den enda jag pushar mina åsikter på.

18 februari 2017 #40
Svar på detta inlägg:
#39 Jag har läst mycket annorlunda studier kring att veganism är en bättre kost än kött. Så länka gärna till källorna.
Högåsen

Flera studier visar att vegetabilisk kost är mycket hälsosammare än en kost med animalier. Här får du några länkar att läsa: http://www.lakareforframtiden.se/, https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0029665199000373, http://europepmc.org/abstract/med/19562864. Var har du läst att en enbart vegetabilisk kost är ohälsosam?

17 februari 2017 #39
17 februari 2017 #38
17 februari 2017 #37
17 februari 2017 #36

Jesus, det här är den stördaste tråd jag läst. Mina pållar tar inte ont av att ridas iallafall. Ordentlig och utprovad utrustning så tar de ingen skada. Nej, jag är inte djurplågare och egoist för att jag rider och kör mina hästar, jag är noga och petig med träning och utrustning. Rider inte varje dag dock, tycker det är kul med körning och trickträning så varierar. Blir helt tom på ord när jag läser dessa argument.

16 februari 2017 #35
Svar på detta inlägg:
#1 Tankar? Någon vegan här? Jag är. Har därmed slutat rida eftersom det är en form av utnyttjade. Ganska farligt att skriva detta på en hästsida känner jag. Men man kan ha hästar utan att utnyttja dem! Precis som man har hund utan att utnyttja den :) korkade argument: ´´kött är gott´´ (svar: du är självisk), ´´ni äter djurens mat´´, ´´växter har också känslor´´. Jag är vegan för att alla mammor förtjänar respekt och för att det enda liv som tillhör mig är mitt eget!
pitbull

Var lakto-ovo i 8 år och nu har jag varit pescitarian i 2 år även om jag mestadels äter vegetarisk kost (havremjölk, kokosmjölk osv). Jag är inte emot själva akten att äta djur och dömer inte folk som väljer att äta kött, men jag är emot hur djurindustrin ser ut idag och vill själv inte stödja den. När jag väl flyttar hemifrån vill jag äta helt vegetariskt, men eventuellt äta fisk/mjölk/ägg om jag blir bjuden på det hos någon annan.

8 februari 2017 #34
8 februari 2017 #33
Svar på detta inlägg:
#32 Vildsvin äter allt (även sig själva om det inte skulle finnas tillgång till annat) ja dom äter rötter som huvudföda. men som jag sa människan som jagar är inte det bättre (överlevnad) och mer humant isådna fall? Jag har inte nämnt något om produktions djuren MEN i Sverige är det bättre för djuren än öveiga länder, det är inte bra men det är bättre (skillnad!!)
Åskby

Jag tog domesticerade formen av vildsvin dock (gris), och de äter spannmål. Den form av animalier som vildsvin äter är maskar, insekter och sniglar. Djur som äter andra djur har inte trånga stall som de föder upp djuren på för att sedan hugga huvudet av. Nej, jag tycker fortfarande inte att jakt är okej, eftersom att människan inte behöver älg/hjort/vildsvin/whatever-kött för att överleva. Du nämner själv att Sveriges djurrätt inte är bra, så det är ingenting vi ska diskutera eftersom att -

8 februari 2017 #32
Svar på detta inlägg:
#31 Grisar finns inte vilt (antar att du menar deras närmsta vilda artsläkting som är vildsvin?), och de äter faktiskt främst vegetabiliskt. De djur man håller inom produktion äter spannmål eller matrester, de jagar inte själva. Den typ av produktion människan idag stödjer och driver är allt annat är human eller naturlig, det går liksom inte att jämföra med vilda djur som jagar för överlevnad.
Eblair

Vildsvin äter allt (även sig själva om det inte skulle finnas tillgång till annat) ja dom äter rötter som huvudföda. men som jag sa människan som jagar är inte det bättre (överlevnad) och mer humant isådna fall? Jag har inte nämnt något om produktions djuren MEN i Sverige är det bättre för djuren än öveiga länder, det är inte bra men det är bättre (skillnad!!)

8 februari 2017 #31
Svar på detta inlägg:
#30 Okej om vi jämför med grisar & rävar som också är allätare, hur gör vi med dom då? O.o
Åskby

Grisar finns inte vilt (antar att du menar deras närmsta vilda artsläkting som är vildsvin?), och de äter faktiskt främst vegetabiliskt. De djur man håller inom produktion äter spannmål eller matrester, de jagar inte själva. Den typ av produktion människan idag stödjer och driver är allt annat är human eller naturlig, det går liksom inte att jämföra med vilda djur som jagar för överlevnad.

8 februari 2017 #30
Svar på detta inlägg:
#29 Vi är inga karnivorer, och vi klarar oss utmärkt, även bättre, på en enbart vegetabilisk kost.
Eblair

Okej om vi jämför med grisar & rävar som också är allätare, hur gör vi med dom då? O.o

8 februari 2017 #29
Svar på detta inlägg:
#28 vi är ju också djur så om vi inte ska äta vilt hur ska då lejon göra?
åskby

Vi är inga karnivorer, och vi klarar oss utmärkt, även bättre, på en enbart vegetabilisk kost.

7 februari 2017 #28
Svar på detta inlägg:
#27 Som sagt, fortfarande inte etiskt eftersom att djuret dör på grund av onödiga mänskliga begär. :)
Eblair

vi är ju också djur så om vi inte ska äta vilt hur ska då lejon göra?

7 februari 2017 #27
Svar på detta inlägg:
#26 Vilt kött finns ju fortfarande XD det har lite smak i sig och det är ju det bästa för då har dom djuren i alla fall haft ett normalt liv så att säga!
Åskby

Som sagt, fortfarande inte etiskt eftersom att djuret dör på grund av onödiga mänskliga begär.

7 februari 2017 #26
Svar på detta inlägg:
#25 Och om kött inte ens är värt att äta, vad får man då för uppfattning av människor som väljer att stödja tortyr och äta något som inte ens tillför någonting, varken nyttigheter eller smak? :)
Eblair

Vilt kött finns ju fortfarande XD det har lite smak i sig och det är ju det bästa för då har dom djuren i alla fall haft ett normalt liv så att säga!

7 februari 2017 #25
Svar på detta inlägg:
#23 det smakar inte gott jag menar det är ju ganska mycket osmak varför tror du alla kryddar XDD sen så behöver vi egentligen äta kött eftersom vi är - ALL ÄTARE! (är själv vego men måste bara bryta in i den punkten)
åskby

Och om kött inte ens är värt att äta, vad får man då för uppfattning av människor som väljer att stödja tortyr och äta något som inte ens tillför någonting, varken nyttigheter eller smak?

7 februari 2017 #24
Svar på detta inlägg:
#23 det smakar inte gott jag menar det är ju ganska mycket osmak varför tror du alla kryddar XDD sen så behöver vi egentligen äta kött eftersom vi är - ALL ÄTARE! (är själv vego men måste bara bryta in i den punkten)
åskby

Fast bara för att vi är allätare så betyder det inte att vi BEHÖVER äta kött. Vad hittar man i animalier som inte finns i vegetabilier? B12 kan ju vara en grej, men produktionsdjur har naturligt ingen B12 i sig längre, utan de får tillskott via maten. Annars finns det ingenting som vi behöver från kött. Flertalet studier visar att en vegetabilisk kost är långt mycket bättre än en som har animalier i sig.

7 februari 2017 #23
7 februari 2017 #22
Svar på detta inlägg:
#21 Fast grejen är att människor BEHÖVER INTE kött. Vi har valt att äta kött i dagens samhälle för att det smakar gott. Ska vi verkligen låta djur förtyckas, torteras och slaktas för att vi ska få en god måltid? Det är skillnad på en jaguar i det vilda och en svensk människa. Oavsett hur man kritiserar och ifrågasätter produktionsindustrin så leder det ju fortfarande till att 90% i Sverige stödjer den form av förtryck. Ett djur kan inte slaktas på ett etiskt sätt, för i slutändan så har -
Eblair

- den ju fortfarande dött för att vi ska få lite bra stimulans hos smaklökarna, INTE för att vi behöver det. Och ja, man kan ifrågasätta hur en vegan matar sin katt med kattmat, eftersom att man då värderat sin katts liv över andra djurs. Vad jag vet så är det faktiskt många veganer själva som är emot att ha sällskapsdjur, men samtidigt så finns det ändå de som har djur självmant.

7 februari 2017 #21
Svar på detta inlägg:
#18 Egentligen så är det väldigt hårt åtdarget att säga att det är egoistiskt att äta kött för att man tycker det är gott. Det är väldigt många djur i världen som äter kött för överlevnad. Dödar andra djur för att äta dem. Egentligen så är det samma sak som om människan äter kött. Dock har vi kommit på hur man kan göra för att kunna låta bli att äta kött vilket djuren inte har, i alla fall inte alla. Egentligen är det inte att vi äter kött som borde vara det man tänker på och kritiserar (mer kommer)
tornfageln

Fast grejen är att människor BEHÖVER INTE kött. Vi har valt att äta kött i dagens samhälle för att det smakar gott. Ska vi verkligen låta djur förtyckas, torteras och slaktas för att vi ska få en god måltid? Det är skillnad på en jaguar i det vilda och en svensk människa. Oavsett hur man kritiserar och ifrågasätter produktionsindustrin så leder det ju fortfarande till att 90% i Sverige stödjer den form av förtryck. Ett djur kan inte slaktas på ett etiskt sätt, för i slutändan så har -

6 februari 2017 #20
6 februari 2017 #19

(fortsättning) utan hur vi föder upp, slaktar osv. Varför ska djur få äta varandra men inte människor?

6 februari 2017 #18

Egentligen så är det väldigt hårt åtdarget att säga att det är egoistiskt att äta kött för att man tycker det är gott. Det är väldigt många djur i världen som äter kött för överlevnad. Dödar andra djur för att äta dem. Egentligen så är det samma sak som om människan äter kött. Dock har vi kommit på hur man kan göra för att kunna låta bli att äta kött vilket djuren inte har, i alla fall inte alla. Egentligen är det inte att vi äter kött som borde vara det man tänker på och kritiserar (mer kommer)

29 december 2016 #17

Sant! kött smakar ju egentligen lika lite som allt vegetarisk, allt måste ju kryddas bara det att vi slipper senorna vill man äta kött så håller jag med min gamla lärare som bara åt kött som han själv slaktat. Då vet han att det haft ett bra liv, bra utgång osv.. Och sen hemma hos folk eller på resturang åt han vegetariskt. Rätt smart det där (Y)

29 december 2016 #16
Svar på detta inlägg:
#12 nej, vi har ingen anledning att äta plågade, dödande djur som inte ville dö. :)
pitbull

Alltså en sak folk måste lära sig är ju att vissa djur tillhör gruppen: växtätare, köttätare och allätare. Som sagt jag håller med dig Då jag själv är vegetarian MEN jag är trött på att folk glömmer bort hur vi människor är skapta precis som att katter som är köttätare.

29 december 2016 #15

Varför ska du "sträcka ut" hästen om den inte vill? Krävs det en smäll så vill den troligen inte? Hur överlever vildhästar och andra stora djur om det nu är så viktigt att en människa sitter på dem? Longering och markövn räcker bra. En stor hage är nödvändigt också.

28 december 2016 #14

vad som helst? kan du inte låta din häst få motion utan att sitta på den ska du nog inte ha någon.

28 december 2016 #13

Vad vet du om det? Måste du sitta på en häst för att kunna stimulera den?

28 december 2016 #12
Svar på detta inlägg:
#8 Är vegetarian men vi människor är ju all ätare så egentligen ska vi också ha kött. Bra att du inte ger dina djur bara vegetarisk kost (y)
Åskby

nej, vi har ingen anledning att äta plågade, dödande djur som inte ville dö.

28 december 2016 #11

stimulera? Menar du att en inte kan stimulera ett djur utan att sitta på det?

28 december 2016 #10
Svar på detta inlägg:
#6 Har länge funderat på att börja dra ner mycket på kött, men det är inte jättelätt när man fortfarande bor hemma hos pappa som skulle kunna leva på kött resten av livet. Har ni något tips på hur man inför mer vegetariska alternativ i hemmet på ett snyggt sätt? Hur började/blev ni veganer/vegetarianer? Undrar dessutom om t.ex ´´soja schnitzel´´ från hälsans kök är hälsosam och nyttig? Tell me, undrar så himla mycket hehe :)
Castlemoor

härligt det är superenkelt att vara vegan sålänge man fokuserar på offren (djuren) HELA TIDEN. jag rekommenderar anammas sojafärs. med den kan du göra alla färsrätter du kan komma på (tacos, k*ttbullar, biffar, färssås osv.) jag rekommenderar quorns veganska schintzel/nuggets. jag tycker inte om hälsans köks schnitzel/nuggets, men vet att de flesta andra gör det haha. gå med i en vegangrupp på facebook, ex. "Vad lagar du för veganmat idag?"

28 december 2016 #9
2 november 2016 #8
22 oktober 2016 #7
Svar på detta inlägg:
#5 Är vegetarian & ger mina hundar färskfoder + spannmålsfritt torrfoder. Hundar & katter är köttätare. Vi människor är INTE köttätare. Med andra ord, så finns det INGEN anledning till att ge sin hund eller katt vegansk kost, & det finns INGEN anledning för oss människor att äta kött. c:
Norwood

Finns det vegetarianer/veganer som ger t.ex sin hund vegetariansk kost? Men vi äter inte gräs heller. Skulle hellre kalla människor för allätare. Därför kan vi leva på en väldigt varierad kost om vi vill.

22 oktober 2016 #6

Har länge funderat på att börja dra ner mycket på kött, men det är inte jättelätt när man fortfarande bor hemma hos pappa som skulle kunna leva på kött resten av livet. Har ni något tips på hur man inför mer vegetariska alternativ i hemmet på ett snyggt sätt? Hur började/blev ni veganer/vegetarianer? Undrar dessutom om t.ex "soja schnitzel" från hälsans kök är hälsosam och nyttig? Tell me, undrar så himla mycket hehe

21 oktober 2016 #5
20 oktober 2016 #4
15 oktober 2016 #3

Ni som är veganer och är hund eller kattägare - brukar ni ge hunden/katten mat som innehåller kött eller måste djuret leva på vegankost också? Själv tycker jag att om man nu ska vara vegan så ska man inte ha köttätande djur alls överhuvudtaget. Har man det och ger djuret kött än fast man själv är vegan, är inte det en typ av hyckleri? Jag vet att hundar kan klara sig bra på vegankost men hur klarar till exempel katter det? Hur rätt är det mot djuret att dra in den i den kost man själv håller? Jag kan klargöra att jag är själv varken vegan eller vegetarian och jag har inga planer på att bli det. Men jag har inget emot att andra är veganer så länge de inte försöker tvinga mig till att bli det. Ärligt talat så bryr jag mig egentligen inte om vad andra har för kost.

15 oktober 2016 #2
14 oktober 2016 #1

Tankar? Någon vegan här? Jag är. Har därmed slutat rida eftersom det är en form av utnyttjade. Ganska farligt att skriva detta på en hästsida känner jag. Men man kan ha hästar utan att utnyttja dem! Precis som man har hund utan att utnyttja den korkade argument: "kött är gott" (svar: du är självisk), "ni äter djurens mat", "växter har också känslor". Jag är vegan för att alla mammor förtjänar respekt och för att det enda liv som tillhör mig är mitt eget!